28.11.2021. 8:20
0
U Hondurasu, stranke izražavaju strah od prevare uoči ključnog glasanja
Upozorenja o potencijalnoj nepristojnoj igri stižu sa svih strana uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora u Hondurasu, izazivajući strah od mogućih sporova i nemira ako vodeći izazivač Xiomara Castro ne pobijedi s jasnom razlikom.

Nabijena politička atmosfera odražava sjećanja na sporne izbore 2017., koje je vladajuća Nacionalna partija pobijedila nakon odgođenog prebrojavanja i za koje je Organizacija američkih država rekla da je prožeta nepravilnostima prije nego što je pozvala na novo glasanje, prenosi Reuters.



Opozicija je rekla da je rezultat lažan i da su obje strane tvrdile pobjedu.  U neredima i represiji koja je uslijedila ubijeno je više od dvadesetak ljudi.   Trenutni izborni ciklus već je zahtijevao više političkog nasilja nego prije četiri godine, s više od 30 ubijenih do sada, prema istraživačima s nacionalnog univerziteta Hondurasa.

Salvador Nasralla, drugoplasirani iz 2017. godine, trenutni je kandidat za potpredsjednika vodeće opozicione liste koju predvodi samoproglašeni demokratski socijalist Castro.  On optužuje Nacionalnu stranku da planira ponoviti ono što je rekao da je potiskivanje birača 2017. godine.


Konzervativna Nacionalna stranka rutinski koristi svoju punu kontrolu nad vladinim institucijama i fondovima da nagradi pristalice, kazni protivnike i utiče na izbore, kažu političari s obje strane.

Ako kandidat vladajuće stranke Nasry Asfura pobijedi, on će prevladati nepopularnost odlazećeg predsjednika Juana Orlanda Hernandeza, koji se bori protiv optužbi za korupciju i povezanost sa krijumčarima droge.


Oni su posebno optužil6 ministarstvo finansija da se miješa u budžet vijeća i uzrokuje kašnjenje u isporuci opreme za biračka mjesta, poput štampača i čitača otisaka prstiju.   Moncada, advokat, izrazio je zabrinutost da bi svaki postizborni spor mogao doći do sudova, koji se smatraju lojalnim vladajućoj stranci.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.