28.11.2021. 14:37
0
Australija objavila rat 'trolovima'
Australska vlada uvest će novi zakon kojim se društveni mediji prisiljavaju da "demaskiraju" anonimne korisnike koji objavljuju uvredljive komentare ili ih natjeraju da plate kazne za klevetu ako to nisu u mogućnosti ili odbijaju učiniti.Australska vlada uvest će novi zakon kojim se društveni mediji prisiljavaju da "demaskiraju" anonimne korisnike koji objavljuju uvredljive komentare ili ih natjeraju da plate kazne za klevetu ako to nisu u mogućnosti ili odbijaju učiniti.

Nova inicijativa nastoji definirati divove društvenih medija kao izdavače, čineći ih odgovornima za sadržaj koji generiraju korisnici na svojim platformama, kao i uvođenje posebnih mehanizama putem kojih svako može podnijeti žalbu i zahtijevati uklanjanje objave ako misli da se klevetani, maltretirani ili uznemiravani, objavio je premijer Scott Morrison tokom televizijskog brifinga u nedjelju.


Ako platforma odbije izbrisati uvredljiv sadržaj, sud joj može naložiti da otkrije identitet anonimnog komentatora. U slučaju da firma ponovno odbije ili ne može identificirati trola - tada će se smatrati konačno odgovornom i morat će platiti sve nastale kazne.

- Slobodnom govoru nije dopušteno kukavički se skrivati u vašem podrumu, klevetati i anonimno uznemiravati ljude i pokušavati uništiti njihove živote. U slobodnom društvu kao što je Australija gdje cijenimo našu slobodu govora, ona je slobodna samo kada je u ravnoteži s odgovornošću za ono što kažete - rekao je Morrison.


(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.