2.12.2021. 17:49
0
Do 500 eura za lažnu potvrdu: Kako se kupuju kovid propusnice u istočnoj Evropi
FOTO: Aljazeera; Ilustracija
Dok se Evropska komisija i zemlje EU bore da obuzdaju najnoviji porast zaraze koronavirusom, hiljade Evropljana ne žele da se vakcinišu, ali su spremni da plate lažne kovid propusnice, prenosi Euractiv.

Mediji su o ovom problemu izvještavali u desetak zamalja, od Njemačke, gdje se lažne kovid potvrde i testovi prodaju na Instagramu, do Austriji, Italije, zemalja istočne Evrope i Balkana. Za lažni test ili vakcinu koju nisu dobili, antivakseri plaćaju od 100 do 500 eura, a nekad plaćanje vrše i u kriptovaluti. Jutarnji list je obavio istraživanje u Hrvatskoj. Pronašli su nekoliko ordinacija opšte prakse u kojima se mogu kupiti kovid sertifikati, a da osoba nije zaista primila vakcinu, već se sadržaj šprica izbaci u vazduh, piše portal 'nova.rs'.


Ovaj metod je teško otkriti jer se sve radi po pravilima osim posljednjeg koraka. Najbolja vakcina za prevaru je Džonson i Džonson jer se prima samo jedna doza da bi se dobio sertifikat. Hrvat koji je za Jutarnji list govorio pod uslovom anonimnosti rekao je da „ima averziju prema vakcinaciji“, ali da je od prijatelja čuo da se „to može riješiti za 1.000 kuna, odnosno oko 130 eura“.

Dvije nedjelje kasnije mu je rečeno da ode u ljekarsku kliniku na jadranskoj obali. Prijavio se za vakcinaciju, ušao je i ostavio gotovinu ispod knjige koja je ležala na stolu – slijepa tačka koju sigurnosne kamere ne pokrivaju, rečeno mu je.

"Došla je medicinska sestra, rekla mi je da zasučem rukav, uzela je vatu, natopila je alkoholom, i onda je uzela vakcinu Džonson i Džonson. Prinijela mi je do ramena kao da me ubode, ali je sadržaj izbacila u vazduh blizu mog ramena. A onda je unijela moje podatke u sistem kao da sam redovno vakcinisan“, dodao je, prenosi Euractiv.


Prva smrt u Bugarskoj

U bugarskoj prijestonici Sofiji, mladić sa lažnim sertifikatom o vakcinaciji preminuo je u bolnici 26. novembra. Dr Ljudmil Šopov sa bolničko odjeljenja za koronavirus, rekao je da je pacijent odbio liječenje kiseonikom jer se plašio da će mu medicinski kiseonik oštetiti pluća. Ovaj mladić (27) bez ikakvih poznatih hroničnih bolesti, prvo je ljekarima rekao da je vakcinisan i da ima zeleni sertifikat. Ali njegovo stanje se naglo pogoršalo i razvio je respiratornu insuficijenciju, što je navelo ljekare da dovode u pitanje njegov status vakcinacije, piše 'nova.rs' a prenosi CdM.

Nakon što je nasamo razgovarao sa doktorom, pacijent mu je priznao da je njegov kovid seritikat lažan. Upitan zašto nije vakcinisan, rekao je da se plašio da bi vakcina mogla da ga učini impotentnim.

"On jednostavno nije shvatao koliko je ozbiljno bolestan“, rekli su ljekari.

Slična smrt je prijavljena u Rumuniji, gdje je medicinski ratnik u Sučavi, preminuo ranije u novembru, a kasnije je otkriveno da nije vakcinisan, a da je uprkos tome imao kovid sertikat. Izvori Euroaktiva iz Bugarske otkrili su da je cijena lažnih sertifikata između 100 i 300 eura. Stranci, uglavnom oni iz Grčke plaćaju po 300 eura, navode regionalni mediji.


Prva hapšenja

Bugarska policija je već sprovela nekoliko specijalnih operacija u kojima je uhapšeno na desetine Bugara za koje se sumnja da su imali ili izdavali lažne kovid potvrde. Kao i u Hrvatskoj, neki bugarski ljekari koriste jednokratnu vakcinu Džonson i Džonson za izdavanje zelenog certifikata. Policija je uveče 29. novembra, sprovela specijalnu operaciju u dvije bolnice u malim gradovima Aenovgrad i Rakovski u južnoj Bugarskoj: uhapšena su tri ljekara i jedan zubar, a u jednom od njihovih automobila je pronađeno nekoliko lažnih kovid uvjerenja. 


U Sloveniji su uhapšena dva ljekara zbog izdavanja lažnih kovid sertifikata. U policijskoj istrazi učestvovalo je na stotinu istražitelja iz policijskih uprava u sedam gradova, izjavio je Beno Meglič, šef mariborskih kriminalističkih istražitelja.

U Njemačkoj je većina državnih kriminalističkih agencija nedavno upozorila da je trgovina lažnim sertifikatima značajno porasla nakon uvođenja takozvnih 2G ograničenja. Do 27. novembra, u Njemačkoj je bilo poznato oko 2.500 slučajeva lažnih kovid sertifikata, polovina slučajeva u Bavarskoj, a sertifikati su bili dostupni preko Instagrama.

U Albaniji, jedan učitelj je rekao da je traženje PCR testa „za putovanje“ slično šifri koja signalizira ljekarima da ne urade test kako treba, već da samo povuku bris van nosa i usana.



(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.