3.12.2021. 18:59
0
Stoltenberg "zaledio" Ukrajinu: Ako vas Rusija napadne, mi vam ne možemo garantovati pomoć
Ukrajina nije članica NATO-a i stoga blok predvođen SAD-om ne može garantovati da će se boriti u njeno ime u slučaju ruske vojne agresije, izjavio je generalni sekretar saveza Jens Stoltenberg, o čemu javlja Geopolitika.news.

Govoreći na konferenciji za medije u Latviji, gdje je u posjetu na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, bivši norveški premijer je naglasio da je Ukrajina samo partner, a uvjeti sporazuma bloka govore da se u vojni sukob ulazi isključivo kako bi obranila članica. 

“Moramo razumjeti razliku između saveznice u NATO-u, na primjer, Latvije, Poljske i Rumunjske, i bliskog i visoko cijenjenog partnera kao što je Ukrajina, za koju pružamo podršku, kapacitete za obuku, opremu,” objasnio je, ukazujući ističe da nema obveze bloka da štiti Kijev, preneseno je na internetskim stranicama NATO saveza.

Stoltenbergovi komentari dolaze usred sve većeg straha od navodnog jačanja vojske na rusko-ukrajinskoj granici. Sugestije o mogućem oružanom sukobu potaknuli su brojni zapadni mediji, uključujući američki CBS News, koji je izvijestio da je vjerovatnost vojnog upada sve veća “kako vrijeme postaje hladnije”.

Stoltenberg je ranje sugerirao da je Moskva organizirala “veliku i neobičnu koncentraciju” vojnika i opreme u blizini granice, te upozorio da bi “svaka daljnja provokacija ili agresivna djelovanja” bila razlog za zabrinutost. 

Kremlj je demantirao sve takve tvrdnje da Rusija želi invaziju na Ukrajinu, a Moskva uporno tvrdi da kretanje trupa unutar ruskih granica nije pitanje kojim se trebaju baviti druge zemlje.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.