5.12.2021. 13:28
0
Nespremnost da ukinu sve sankcije Iranu glavna prepreka za nuklearni sporazum
Nespremnost Sjedinjenih Država da ukinu sve sankcije Iranu glavni je izazov za oživljavanje nuklearnog pakta iz 2015. godine, izjavio je u nedjelju visoki dužnosnik iranskog ministarstva vanjskih poslova, prenijeli su iranski mediji.
Indirektni pregovori između Washingtona i Teherana o ponovnom uspostavljanju nuklearnog pakta prekinuti su u petak, a obje strane rekle su da će se nastaviti sljedeće sedmice, dok su zapadni zvaničnici izrazili užasnutost zbog visokih zahtjeva Islamske Republike.


- Sada je jasno da je nevoljkost Washingtona da u potpunosti odustane od sankcija glavni izazov napretku pregovora - rekao je neimenovani zvaničnik, a prenosi iranska novinska agencija Tasnim, javlja Reuters.

- Vjerujemo da je dogovor na dohvat ruke ako američka vlada odustane od svoje kampanje maksimalnog pritiska i ako evropske strane pokažu ozbiljnu fleksibilnost i političku volju u razgovorima - kazao je on.


Iran i velike sile započele su u aprilu pregovore s ciljem vraćanja Teherana i Washingtona u potpunu usklađenost sa paktom, koji je napustio bivši američki predsjednik Donald Trump prije tri godine.


Ali razgovori su prekinuti nakon izbora tvrdolinijaškog predsjednika Irana Ebrahima Raisija u junu. Godinu dana nakon Trumpovog ponovnog uvođenja oštrih sankcija Iranu, Teheran je počeo postepeno kršiti nuklearna ograničenja sporazuma.


Iran želi da se sve sankcije koje su uvele Sjedinjene Države ukinu.


(FENA/  K.Bešlija)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.