7.12.2021. 8:31
0
Američke diplomate će bojkotovati Zimske olimpijske igre u Pekingu
SAD su najavile diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Kini - potez koji je Peking žestoko kritikovao.

Bijela kuća je saopćila da na Igre neće biti poslano službena delegacija zbog zabrinutosti oko stanja ljudskih prava u Kini.

Međutim, navodi se da bi američki sportaši mogli učestvovati i da će imati punu podršku vlade, javlja BBC.

Kina je taj potez Washingtona nazvala "političkom farsom u vlastitoj režiji".

- SAD samo žele politizirati sport, stvoriti podjele i izazvati sukobe - stoji u izjavi glasnogovornika kineske misije pri UN-u.

Ranije je, očekujući tu najavu, Peking rekao da će poduzeti "odlučne protumjere" protiv takvog bojkota.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki potvrdila je bojkot u ponedjeljak, rekavši da administracija neće pridonijeti "fanfarama" Olimpijskih igara.

- Diplomatsko ili službeno predstavništvo SAD-a tretiralo bi ove igre kao uobičajeno poslovanje suočeno s nevjerovatnim kršenjem ljudskih prava od strane Narodne Republike Kine i zločinima u Xinjiangu. To jednostavno ne možemo – rekla je.

Psaki je dodala da američka vlada ne smatra da bi "bio pravi korak za kažnjavanje sportaša koji su trenirali u ovom trenutku", ali da bi neslanje službene američke delegacije na Igre 2022 "moglo poslati jasnu poruku".

Nakon objave SAD-a, Novi Zeland je u utorak rekao da također neće poslati svoju delegaciju. Druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Australiju, navodno također razmišljaju o bojkotu.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.