7.12.2021. 18:42
0
Biden odao počast žrtvama Pearl Harbora na 80. godišnjicu napada japanskih snaga
Sjedinjene Države u utorak obilježavaju 80. godišnjicu japanskog napada na Pearl Harbor. Predsjednik Joe Biden i prva dama posjetili su u utorak spomen obilježje Drugog svjetskog rata u Washingtonu u znak sjećanja na 80. godišnjicu napada na Pearl Harbor, javlja CNN.

Odavajući počast poginulima u tišini, Biden je dodirnuo spomenik, a zatim salutirao vijencu na spomen obilježju. U njemu se nalazio divlji suncokret, državni cvijet Kanzasa, u čast bivšeg senatora Boba Dolea, veterana Drugog svjetskog rata, koji je umro u nedjelju.

Prva dama je položila buket u čast svog oca Donalda Jacobsa, koji je u ratu služio kao signalista američke mornarice. Ostao je mali broj preživjelih i veterana rata. Najstariji preživjeli američki veteran napada na Pearl Harbor, Ray Chavez, umro je 2018. u 106. godini. Pripadnici američke mornarice, veterani, prijatelji i porodica stajali su dok su čitana imena poginulih, uz zvonjavu zvona.


U japanskom napadu na pomorsku bazu na Havajima 7. decembra 1941. poginulo je 2.390 američkih vojnika. To je dovelo do ulaska SAD-a u Drugi svjetski rat i na pacifiku i u Evropi, što je bio jedan od najodlučujućih trenutaka u ratu.

Američki predsjednik Franklin D. Roosevelt je taj trenutak u svojoj slavnoj izreci nazvao "datumom koji će živjeti u sramoti", a SAD su sljedećeg dana objavile rat Japanu.



(FENA/  Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.