7.12.2021. 19:11
0
Završen sastanak Bidena i Putina, trajao više od dva sata
Na početku video-sastanka, američki i ruski predsjednici Joe Biden i Vladimir Putin su se međusobno pozdravili, a američki predsjednik je izrazio nadu da će uskoro doći do ličnog sastanka.

Predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Joe  Biden, završili su večeras razgovor poslije nešto više od dva sata. Razgovor je počeo oko 18.08 po moskovskom vremenu, a završen je u 20.10. Razgovori su se vodili usred tenzija na istočnoj granici Ukrajine.

Malo njih očekuje iskorak, ali Moskva kaže da su razgovori potrebni jer su tenzije u Evropi "van razmjera". Rusija je prebacila hiljade vojnika na granicu, ali insistira da nema namjeru da napadne Ukrajinu. Želi garancije da se Ukrajina neće pridružiti NATO-u, ali zapadne sile kažu da bi trebalo poštovati suverenitet Kijeva.


Biden i Putin su se posljednji put lično sastali u Švicarskoj u junu, ali su postigli mali napredak osim što su pristali da pošalju svoje ambasadore nazad i započnu dijalog o kontroli nuklearnog naoružanja.

U konferencijskom pozivu u ponedjeljak navečer, Bijela kuća je rekla da su čelnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije formirali zajedničku strategiju "kako bi nametnuli značajnu i ozbiljnu štetu ruskoj ekonomiji" ako Rusija pokrene invaziju. Rusija želi garancije da Ukrajina neće pokušati da zauzme područja koja su 2014. zauzeli separatisti koje podržava Rusija i upozorila je Zapad da ne prelazi "crvene linije" dodavanjem Ukrajine vojnom savezu NATO-a, piše BBC News.


Vjeruje se da je više od 90.000 ruskih vojnika okupljeno u blizini ukrajinskih granica. Zašto Moskva podstiče tenzije na rusko-ukrajinskoj granici. Moguće mjere uključuju ograničenja ruskim bankama da pretvaraju rublje u strane valute, ili čak isključivanje Rusije iz globalnog finansijskog platnog sistema Swift, navodi se u izvještajima.
 
Zabilježeno je veliko je rusko vojno prisustvo  na Krimu, koji je Rusija oduzela Ukrajini, a zatim anektirala 2014. Trupe se takođe okupljaju u blizini istočnog ukrajinskog regiona Donbasa, što je naziv za delove regiona Lugansk i Donjeck koji su pod kontrolom separatista koje podržava Rusija. Ukrajinski zvaničnici rekli su da bi Moskva mogla planirati vojnu ofanzivu krajem januara.


Više od 14.000 ljudi izgubilo je život u sedam godina sukoba otkako su snage koje podržava Rusija zauzele velika područja na istoku Ukrajine.



(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.