7.12.2021. 21:25
0
Zdravstvene agencije EU odobrile miješanje vakcina protiv Covida
Zdravstvene agencije Evropske unije u utorak su saopćile da bi se miješanje odobrenih vakcina protiv Covida-19 moglo koristiti za sve dodatne doze, dok se regija bori sa sve većim brojem slučajeva uoči sezone praznika.

Dokazi upućuju na to da kombinacija virusnih vektorskih vakcina i mRNA vakcina proizvodi dobre nivoe antitijela protiv koronavirusa koji uzrokuje Covid-19, objavili su Evropska agencija za lijekove (EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), javlja France 24.


Upotreba dvije različite vakcine protiv Covid-19 za prvu i drugu dozu poznata je kao "heterološka primarna vakcinacija". Korištenje treće doze različite vakcine protiv Covid-19 kao dopunske vakcine tri do šest mjeseci nakon primarne vakcinacije naziva se "heterologno pojačavanje".


Njihovo odobrenje uslijedilo je dan nakon što je velika studija u ponedjeljak otkrila da prva doza injekcija AstraZeneca ili Pfizer-BioNTech praćena Moderninom vakcinom devet sedmica kasnije izaziva bolji imunološki odgovor nego od upotrebe samo jedne vrste ovog cjepiva.


(FENA/ K.Bešlija)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.