9.12.2021. 20:22
0
Izrael službeno vratio 95 krijumčarenih relikvija Egiptu
Izraelske vlasti su danas službeno Egiptu predale 95 relikvija koje su prokrijumčarene u zemlju ili su bile na prodaju u Jerusalemu.

Izrael je objavio da vraća predmete "na zahtjev egipatskih vlasti i kao gest dobre volje" tokom rijetke posjete izraelskog ministra vanjskih poslova Kairu, javlja BBC.   Predmeti su bili u posjedu ovlaštenog dilera i krijumčara predmeta iz arheoloških iskopina. 

Među predatim predmetima nalaze se figurine, od kojih su neke bile ostavljene u grobnice kao zagrobni darovi, kao i druge koje prikazuju egipatske kraljice.

Među predmetima su i dijelovi natpisa na kamenu ispisanih hijeroglifima.  Četiri predmeta pronađena su u koferu izraelskog trgovca antikvitetima koji je pokušavao da ih prokrijumčari u zemlju. Trgovac je rekao da ih je kupio u Engleskoj.  Ostatak relikvija čuvan je u antikvarnici u Jerusalemu. Službene vlasti u Egiptu su objavile da se predmeti vode kao ukradeni.


Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid službeno ih je predao svom egipatskom kolegi Samehu Shoukryju.

(FENA/  Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.