18.12.2021. 15:11
0
Holandski zdravstveni stručnjaci savjetuju potpuno zatvaranje kako bi se usporio Omicron
FOTO: REUTERS/Eva Plevier
Zdravstveni stručnjaci koji savjetuju holandsku vladu o strategiji COVID-19 preporučili su zemlji da uđe u "strogo" karantin, objavili su u petak holandski mediji, samo nekoliko dana nakon što je djelomično zatvaranje produženo do januara.

Emiter RTL Nieuws i novine NRC Handelsblad citirale su izvore unutar panela eksperata, čije preporuke se objavljuju tek nakon što vlada donese odluku, da su savjetovali zatvaranje svih trgovina osim osnovnih, piše agencija Reuters.


Ministar zdravlja Hugo de Jonge rekao je novinarima ispred sjednice Vlade ranije u petak da ima "velike brige" zbog brzog širenja Omikrona, koje se pojavilo upravo u trenutku kada je zahvatio prethodni val infekcija u Holandiji.

Vlada premijera Marka Ruttea trebala bi se sastati sa zdravstvenim savjetnicima u subotu prije donošenja odluke o novim mjerama.   Vlada je u utorak naložila da se 17 sati  do 5 sati ujutru, zatvaranje barova, restorana i većine prodavnica, uvedeno krajem novembra, nastaviće se do 14. januara.

Osim toga, osnovnim školama je naloženo rano zatvaranje zbog zimskog raspusta, zbog visoke stope zaraze među djecom.   Rutte je tada rekao da bi Omicron mogao biti dominantni soj koronavirusa u Holandiji do januara.


U petak je Nacionalni institut za zdravlje (RIVM) prijavio 15.433 nova slučaja COVID-19, što je oko 25 posto manje u odnosu na sedmicu ranije - ali je i dalje iznad vrha bilo kojeg prethodnog talasa.   Napeti zdravstveni sistem u zemlji odgađa većinu rutinske njege i otkazuje sve osim hitnih operacija kako bi se izborio s pacijentima oboljelim od COVID-19.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.