25.12.2021. 12:28
0
Više od 10.000 ruskih vojnika vraća se u baze nakon vježbi u blizini Ukrajine
Više od 10.000 ruskih vojnika vraća se u stalne baze nakon višemjesečnih vježbi u blizini Ukrajine, javila je u subotu novinska agencija Interfax, pozivajući se na rusku vojsku, prenosi Reuters.

Interfax navodi da su vježbe održane u nekoliko regija u blizini Ukrajine, među kojima je Krim, koji je Rusija anektirala još 2014. godine te u južnim ruskim regijama Rostovu i Kubanu.

Rusko raspoređivanje desetina hiljada vojnika na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine izazvalo je strah Kijeva i zapadnih prijestolnica da Moskva planira napad.

Rusija poriče takve planove naglašavajući da joj trebaju obećanja Zapada i NATO-a da neće širiti savez istočno prema ruskim granicama, jer im je sigurnost ugrožena sve jačim ukrajinskim vezama sa zapadnim savezom.

Moskva je također tvrdi da može rasporediti vojnike na svom teritoriju kako želi.

Procjene broja ruskih vojnika nedavno raspoređenih bliže Ukrajini variraju od 60.000 do 90.000. Jedan dokument američke obavještajne službe sugeriše da bi se broj mogao povećati i na 175.000 vojnika.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.