2.1.2022. 22:56
0
Njemačke bolnice se nadaju da bi Omicron kao blaža varijanta mogao olakšati teret
Varijanta virusa korona Omicron mogla bi ublažiti pritisak na njemački zdravstveni sistem ako se pokaže da uzrokuje blažu bolest, iako broj infekcija raste, rekao je u nedjelju čelnik državnog udruženja starijih bolničkih liječnika (VLK).

Predsjednik VLK-a Michael Weber rekao je da koronavirus više ne bi predstavljao prijetnju zdravstvenom sistemu ako Omicron postane dominantan u Njemačkoj kao što je u Južnoj Africi, Britaniji ili Danskoj i ako infekcije budu pretežno blage kao tamo, Reuters.

"Postoji realna vjerovatnoća da će pandemija postati endemična i u ovoj zemlji", rekao je Weber za list Welt am Sonntag.


Kako se Omicron širi u Njemačkoj, dnevne infekcije su posljednjih dana ponovo u porastu nakon stalnog pada u decembru, a povećao se i broj kreveta na odjelima intenzivne njege.


Ministar zdravlja Karl Lauterbach također je izrazio optimizam da se Omicron čini manje opasnim od prethodnih varijanti, ali je napomenuo da i dalje predstavlja rizik za starije osobe koje nisu vakcinisane.


"Prva vakcinacija drastično smanjuje rizik od smrti nakon samo 14 dana. Apelujem na ljude: Vakcinirajte se!", rekao je Lauterbach za list Bild am Sonntag.


Vrlo zarazna varijanta Omicron izazvala je porast broja slučajeva koronavirusa širom svijeta.  Broj zaraženih širom svijeta dostigao je rekordnu razinu, s prosječno nešto više od milion otkrivenih slučajeva dnevno između 24. i 30. decembra, prema podacima Reutersa.  Ali do sada smrtnost nije rasla istim tempom, što daje nadu da je varijanta manje smrtonosna, prenosi Reuters.


Njemačka je u nedjelju prijavila 12.515 novih infekcija, pri čemu je sedmodnevna incidencija na 100.000 ljudi porasla na 222,7 sa 220,3 prethodnog dana.  Umrlo je još 46 ljudi, čime je broj umrlih u pandemiji porastao na 112.155.


Lauterbach je također rekao da je nošenje maski i dalje važno.

"Virusno opterećenje zaraženih Omikronom je niže, zbog čega su maske efikasnije. Svako treba da nosi maske kada se sastaje sa drugim ljudima."


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.