3.1.2022. 17:14
0
U Beču nastavljeni pregovori o iranskom nuklearnom programu
U Beču su u ponedjeljak nastavljeni razgovori usmjereni na spašavanje sporazuma s Iranom o njegovom nuklearnom programu, a iranski zvaničnici izražavaju oprezan optimizam.

Pregovori su se u početku odvijali u bilateralnom formatu, rekli su ljudi bliski razgovorima. Dodali su da se tokom sedmice očekuje sastanak takozvane Zajedničke komisije političkih direktora, prenosi dpa.  Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Teherana Saeed Khatibzadeh rekao je da je u posljednjoj rundi postignut dobar napredak u pogledu ukidanja sankcija i garancija da se Sjedinjene Države više neće povući iz sporazuma.


Kada to bude dogovoreno, Iran će se ponovo pridržavati svojih tehničkih obaveza iz sporazuma.


- To je naš cilj i nećemo dozvoliti da se postavljaju nikakvi rokovi u vezi s tim - rekao je portparol.


Dodao je da je rješenje moguće u bliskoj budućnosti: SAD su se jednostavno morale vratiti sporazumu koji je prvi put sklopljen 2015. i ukinuti sankcije.  SAD su napustile sporazum koji je imao za cilj spriječiti Iran da napravi nuklearno oružje 2018. za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.