8.1.2022. 19:28
0
Rusija bijesno reagirala na Blinkenove dosjetke o trupama u Kazahstanu
Rusija je ljutito odgovorila u subotu na komentar američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da bi Kazahstanu bilo teško da se riješi ruskih trupa, rekavši da bi umjesto toga trebao razmisliti o američkom vojnom miješanju širom svijeta.

Blinken je u petak osporio rusko opravdanje za slanje snaga u Kazahstan nakon višednevnih nasilnih nemira u toj srednjoazijskoj zemlji.

"Jedna lekcija iz novije istorije je da kada su Rusi u vašoj kući, ponekad ih je veoma teško naterati da odu", rekao je Blinken.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je Blinkenovu primjedbu "tipično uvredljivom" i optužilo ga da se šalio o tragičnim događajima u Kazahstanu.  Rečeno je da bi Washington trebao analizirati vlastitu evidenciju intervencija u zemljama kao što su Vijetnam i Irak, piše agencija Reuters.


Ako Antony Blinken toliko voli časove historije, onda bi trebao uzeti u obzir sljedeće: kada su Amerikanci u vašoj kući, može biti teško ostati živ, a ne biti opljačkan ili silovan", navodi ministarstvo na svom Telegram kanalu na društvenim mrežama.   "Ovome nas uči ne samo nedavna prošlost, već i svih 300 godina američke državnosti."


Ministarstvo je saopštilo da je raspoređivanje u Kazahstanu legitiman odgovor na zahtjev Kazahstana za podršku Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti, saveza bivših sovjetskih država koji uključuje i Rusiju.   Kazahstanska intervencija dolazi u vrijeme visoke napetosti u odnosima Moskve i Washingtona dok se dvije zemlje pripremaju za razgovore o ukrajinskoj krizi koji počinju u ponedjeljak, navodi Reuters.


Moskva je rasporedila veliki broj vojnika u blizini svoje granice sa Ukrajinom, ali poriče nagoveštaje Zapada da planira invaziju.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.