13.1.2022. 21:53
1
Kraljica Elizabeta oduzela princu Andrewu vojne titule
Kraljica je princu Andrewu oduzela sve njegove kraljevske i vojne titule zbog tužbe koju je protiv njega pokrenula Virginia Giuffre, žena koja tvrdi da ju je zlostavljao kad je bila maloljetna.

U izjavi Buckinghamske palače stoji: "Uz kraljičino odobrenje i suglasnost, vojna pripadnost i kraljevska pokroviteljstva vojvode od Yorka vraćeni su kraljici. Vojvoda od Yorka nadalje neće preuzimati nikakve javne dužnosti i brani se u ovom slučaju kao privatni građanin."


Izvor iz palate rekao je da princ više neće službeno koristiti titulu Njegovo Kraljevsko Veličanstvo, a njegove druge uloge bit će podijeljene među drugim članovima kraljevske oporodice i neće mu biti vraćene, piše Index.hr.


Podsjetimo, američki sud jučer je odbio žalbu princa Andrewa te je protiv njega i dalje aktivna optužnica za seksualno zlostavljanje maloljetnice. Tužila ga je Virginia Giuffre, koja tvrdi da ju je princ seksualno zlostavljao kada je imala 17 godina.


U tužbi je navela da je pokojni Jeffrey Epstein trgovao njenim tijelom i prisilio je na seks sa svojim prijateljima, među kojima je bio i princ, piše CNN. Tvrdi da ju je Andrew zlostavljao i u Epsteinovoj kući na Manhattanu te na njegovu privatnom otoku na Američkim Djevičanskim otocima. Dodala je da je princ Andrew bio svjestan toga da je ona u to vrijeme bila maloljetna.


Američki okružni sudija Lewis A. Kaplan kazao je kako prinčevi advokati nisu uspjeli osporiti ustavnost tužbe koju je Virginia Giuffre podnijela u avgustu. Naime, njegovi advokati su kazali kako njena tužba nije jasno sastavljena i da bi trebala biti nevažeća zbog sporazuma s advokatima Jeffreyja Epsteina iz 2009.


Tvrdili su da Giuffre svojom tužbom krši uslove nagodbe pri kojoj joj je Epstein platio 500.000 dolara da odustane od slučaja protiv njega i drugih involviranih osoba. No, u nagodbi se ne spominje izričito prinčevo ime.


"Tužba Giuffre nije 'nerazumljiva', 'nejasna' ili 'dvosmislena'", napisao je sudija Lewis u presudi. "U njoj se navode diskretni incidenti seksualnog zlostavljanja u određenim okolnostima na tri lokacije koje se mogu identificirati. Također je navedeno ko je tačno sudjelovao u seksualnom zlostavljanju", dodao je.


(Kenan Bešlija) 

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.