16.1.2022. 16:57
0
Sudanski ljekari na protestima zbog napada sigurnosnih snaga na medicinsko osoblje
Desetine sudanskih ljekara demonstrirali su u nedjelju u Kartumu kako bi osudili napade sigurnosnih snaga na medicinsko osoblje i ljekare tokom prodemokratskih skupova protiv vojnog udara u oktobru.
Noseći slike kolega za koje kažu da su ubijeni u nemirima koji su zahvatili Sudan proteklih mjeseci, ljekari su se okupili obučeni u svoje bijele uniforme, izvještava dopisnik AFP-a.


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od novembra je u Sudanu bilo 11 potvrđenih napada na zdravstvene radnike i zdravstvene ustanove.


"Većina ovih napada počinjena je protiv zdravstvenih radnika u obliku fizičkog napada, opstrukcije, nasilnih pretraga i povezanih psihičkih prijetnji i zastrašivanja", stoji u saopćenju.


WHO ukazuje i na presretanja vozila hitne pomoći, medicinskog osoblja i pacijenata te  poziva da napadi "prestanu odmah", navodeći kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ograničavanje pristupa pacijentima zdravstvenoj zaštiti, posebno tokom pandemije Covida. Prema WHO-u, Covid-19 je "ozbiljna prijetnja" za Sudan, gdje 94 posto stanovništva nije vakcinisano.


Sudan, jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, potvrdio je 93.973 zaraženih koronavirusom i oko 4.000 smrtnih slučajeva. Do 21. septembra prošle godine, 64 posto od 1.041 zdravstvenog radnika bilo je pozitivno, saopćio je WHO, upozoravajući da je stvarni broj slučajeva "mnogo veći".


Državni udar od 25. oktobra koji je predvodio vojni čelnik general Abdel Fattah al-Burhan zaustavio je tranziciju zemlje na civilnu vlast, izazvao međunarodnu osudu, uključujući smanjenje pomoći, i pokrenuo masovne proteste. Oktobarske demonstracije su dočekane smrtonosnim razbijanjem u kojem su ubijena 64 učesnika. Ubijen je i policijski general.



(FENA/ K.Bešlija) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.