16.1.2022. 20:26
1
Šveđanima će vlada plaćati račune za struju
Mjerama švedske vlade će biti pokriveni visoki računi za električnu energiju za period od tri mjeseca, pri čemu će maksimalna kompenzacija po domaćinstvu iznositi 194,5 eura mjesečno, prenosi AJB.

Švedska je izdvojila šest milijardi kruna (584 miliona eura) kako bi nadoknadila troškove onim domaćinstvima koja je skok cijena struje najviše pogodio, potvrdio je ministar finansija Mikael Damberg.


Sredstva su namijenjena za pokriće visokih računa za električnu energiju za period od tri mjeseca, počevši od decembra 2021. godine, pri čemu će maksimalna kompenzacija po domaćinstvu iznositi 2.000 kruna (194,5 eura) mjesečno, izvještava Reuters.


Prema švedskoj vladi, novac će dobiti najmanje 1,8 miliona domaćinstava.


“Ovo su vanredne mjere za vanrednu situaciju”, rekao je Damberg.


Rast cijena manji nego u ostatku Evrope

Cijene električne energije su posljednjih mjeseci skočile u Švedskoj, naročito na jugu zemlje, iako je njihov rast bio manji nego u mnogim drugim dijelovima Evrope.

Švedska se snabdjeva električnom energijom uglavnom iz svojih hidroelektrana, nuklearnih reaktora i vjetroelektrana i ne oslanja se na uvoz prirodnog gasa.


Međutim, cijene električne energije se utvrđuju na međunarodnim tržištima, što znači da su pogođeni i švedski potrošači.


(Kenan Bešlija) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.