20.1.2022. 11:08
0
Tonganci nakratko oglušili zbog jake vulkanske eksplozije
"Prva eksplozija... zvonilo nam je u ušima i nismo se mogli ni čuti, tako da sve što radimo je da pokažemo našim porodicama da ustanu, da se spreme da bježe", rekao je lokalni novinar Marian Kupu za Reuters u jednom od prvih izvještaja očevidaca koji se pojavljuju iz južnopacifičke nacije.

"Evakuisali smo se, a onda smo mi, sve naše porodice, samo bježale iz oblasti Kolovai, jer je Kolovai tik uz obalu mora", rekao je Kupu, objašnjavajući haotične scene ispred glavnog grada Nuku'alofe u subotu uveče.

Eksplozija, u kojoj su poginule najmanje tri osobe, poslala je talase cunamija visoke oko 15 metara (50 stopa) koji su se obrušili na jedno malo ostrvo i teško oštetili sela, odmarališta i mnoge zgrade na drugim. Također je prekinuo domaće i prekomorske komunikacije, prekinuvši podmorski internet kabl, prenosi Reuters.



NASA-in Centar za svemirske letove Goddard saopštio je da je snaga erupcije procijenjena na pet do 10 megatona TNT-a, ili više od 500 puta veću od nuklearne bombe koju su Sjedinjene Države bacile na japanski grad Hirošimu krajem Drugi svjetski rat.


Pet dana kasnije komunikacija u ovom mjestu je samo djelimično obnovljena i počeli su da se ispituju očevici ove eksplozije.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.