20.1.2022. 11:46
0
Boris Johnson suočava se sa pozivima za podnošenje ostavke sa pozicije premijera Velike Britanije
FOTO: BBC News
Britanski premijer Boris Johnson u nizu se bori za svoj posao zbog okupljanja u svojoj službenoj rezidenciji koja su navodno prekršila njegova vlastita pravila izolacije Covid-a, piše BBCC News.

U opasnom trenutku za njegovo vodstvo, gospodin Johnson je optužen da je obmanuo javnost i parlament u vezi sa žurkama pića koje su se održavale u Downing Streetu 10 u Londonu. On se ne suočava samo sa pozivima da podnese ostavku od opozicionih političara, već i s pobunom među članovima njegove vlastite Konzervativne stranke.

Povrh otkrića o skupovima koji bi potencijalno zarazili Covid, suočio se i s pritiskom na drugim frontovima - uključujući finansiranje renoviranja stana i prošlogodišnji spor u kojem je njegova vlada pokušala spasiti konzervativnog poslanika koji je bio upleten u vlastiti skandal.


Što dodatno komplikuje stvari, došlo je do salve kritika od strane Džonsonovog bivšeg glavnog savjetnika, Dominica Cummingsa, koji je rekao da je premijer upozoren na zabavu s pićem u bašti u Downing Streetu prije događaja, javlja BBC.


Konzervativci sada vagaju da li je čovjek koji je pomogao u pobjedi glasanja za Brexit i dao priličnu većinu na prošlim izborima, zapravo, potrošni materijal. S obzirom na to da pozicija premijera izgleda sve krhko, hajde da se osvrnemo na to kako smo došli ovdje - i kuda možda idemo, navodi se u analizi BBC-a.



Može li premijer biti otjeran bez izbora?

Može, za razliku od SAD-a, Velika Britanija ne bira direktno svog premijera, tako da, kao lider vladajuće Konzervativne stranke, Boris Johnson zavisi od kontinuirane podrške svojih poslanika.  Suočeni s optužbama poput obmanjivanja parlamenta i javnosti, konzervativni poslanici koji dovode u pitanje sposobnost gospodina Johnsona da vodi državu mogu mu podnijeti pisma nepovjerenja, navodi se u izvještanima.



Ako ima više kandidata, oni će serijom glasanja biti svedeni na dva pojedinca. Kandidati se mogu povući između krugova, a ako se svi osim jednog povuku, jedan preostali kandidat će postati lider bez potrebe za glasanjem članova.



(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.