20.1.2022. 12:53
0
Protesti i štrajk u školama u Francuskoj
FOTO: Ilustracija
Širom Francuske u četvrtak bit će organizovani protestni skupovi i štrajkovi u školama na poziv sindikata koji smatraju da je nedovoljna obećana pomoć vlade u borbi protiv korona virusa u školama.

Kako je prenio Radio France Info, pariska prefektura nije odobrila skupove u glavnom gradu, s obrazloženjem da ih sindikati nisu na vrijeme prijavili. Osam francuskih sindikata prosvjetnih radnika je, poslije prošlonedjeljne velike mobilizacije, pozvalo na nove štrajkove 20. januara, kao i narednog četvrtka, 27. januara.

Sindikat CGT ocijenio je kao neprihvatljivu odluku prefekture, dok je drugi sindikat pozvao na skup ispred Ministarstva prosvjete i obrazovanja. 


Francuski mediji su ranije prenijeli da se škole suočavaju s problemom velikog broja učenika zaraženih koronavirusom kao i inficiranim prosvjetnim radnicima kojima nije obezbjeđena zamjena. Zbog toga mnogi učenici ne pohađaju nastavu. Na meti kritika je nadležni ministar Jean-Michel Blanquer koji je nove sanitarne mjere najavio dok je bio na odmoru na Ibici, što su prosvjetni radnici ocijenili kao neodgovorno ponašanje.


Blanquer se pravdao da nije prekršio pravila i da se ništa ne bi promjenilo da je izjavu dao u Parizu. O mogućoj ostavci koju traži i dio opozicije, on je odgovorio da treba ostati hladne glave i da protivnici samo traže neku grešku. Predstavnica sindikata Sophie Venetitay izjavila je nedavno da je njihov cilj "učiniti vidljivom činjenicu da ima još mnogo pitanja koja treba riješiti".

- Štrajk osoblja i svih aktera u obrazovnoj zajednici može da ima veliki uticaj - navela je ona.

Prema navodima sindikata, prošle nedjelje je štrajkovalo 75 posto prosvjetnih radnika u obdaništima i osnovnim školama, dok su vlasti navele da je u osnovnim školama štrajkovalo 38,5 posto profesora, prenosi Radio Slobodna Evropa.


Do štrajkova dolazi nepuna tri meseca prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj zakazanog za 10. april. Dio opozicije je zatražio smjenu Blanquera i kritikovao rad predsjednika Francuske Emmanuela Macrona koji je, i pored tih kritika, u anketama, favorit na izborima iako se još nije zvanično kandidovao.


Francuska je sredinom januaru zabilježila rekordan broj zaraženih u jednom danu, više od 360.000, no taj broj se smanjuje i u četvrtak je registrovano, prema podacima univerziteta Johns Hopkins, oko pet hiljada novih slučajeva. U Francuskoj je vakcinisano 75,78 posto stanovništva.



(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.