23.1.2022. 13:30
0
Premijerka Jacinda Ardern otkazala je planove za vjenčanje zbog Omikrona
FOTO: CNN
Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern u nedjelju je otkrila da je otkazala vjenčanje jer zemlja nastavlja da obuzdava novi talas slučajeva Omicron.

Govoreći na redovnoj konferenciji za novinare o Covid-19, Ardern je rekao da su zdravstvene vlasti prijavile devet slučajeva Omikrona u Motueki u jednom porodičnom domaćinstvu.  Porodica je prošlog vikenda otputovala u Okland kako bi prisustvovala vjenčanju, sahrani, zabavnom parku i turističkoj atrakciji, što je navelo zemlju da pređe na najviše "crveno svjetlo", piše CNN.


Ardern je rekao novinarima: "Moje vjenčanje neće ići, ali samo se pridružujem mnogim drugim Novozelanđanima koji su doživjeli takvo iskustvo kao rezultat pandemije."


Na pitanje kako se osjeća zbog svoje odluke da otkaže vjenčanje koje je trebalo biti održano ovog ljeta, Ardern je odgovorila: "Takav je život".

Prošlog mjeseca, Novi Zeland je rekao da odlaže postupno ponovno otvaranje granice do kraja februara zbog zabrinutosti oko varijante Omicron,  navodi se u tekstu CNN-a.


Chris Hipkins, državni ministar za odgovor na Covid-19, rekao je: "Čekanje do kraja februara povećat će ukupnu zaštitu Novog Zelanda i usporiti eventualno širenje Omikrona. Nema sumnje da je ovo razočaravajuće i da će poremetiti mnoge planove za odmor, ali važno je da se  jasno iznesite ove promjene danas kako bi mogli imati vremena da razmotre te planove."

Hipkins je takođe rekao da je kabinet Novog Zelanda pristao na druge mere predostrožnosti, uključujući smanjenje intervala između druge doze vakcine protiv Covid-19 i dopunske vakcine sa šest meseci na četiri meseca, i povećanje potrebnog boravka za putnike koji se vraćaju sa sedam na 10  dana u kontrolisanoj izolaciji i karantinu.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.