26.1.2022. 10:11
0
MMF smanjio globalnu procjenu rasta za 2022.
Međunarodni monetarni fond smanjio je svoju prognozu globalnog rasta za ovu godinu jer sve veći broj slučajeva Covid-19, poremećaji lanca snabdijevanja i viša inflacija ometaju privredni oporavak.

U svom novom odgođenom izvještaju o svjetskoj ekonomskoj prognozi MMF je rekao da očekuje da će rast globalnog bruto domaćeg proizvoda oslabiti s 5,9 posto u 2021. na 4,4 posto u 2022. – s tim da je ovogodišnja brojka za pola postotnog boda niža od prethodne procjene.

– Globalna ekonomija ulazi u 2022. u slabijoj formi nego što se očekivalo – navodi se u izvještaju, naglašavajući “iznenađenja” kao što je pojava omicron covid varijante i nestabilnost tržišta.


Revidirani izgledi su vođeni smanjenjem rasta u dvije najveće svjetske ekonomije – SAD-u i Kini.  Očekuje se da će SAD rasti 4 posto u 2022., što je za 1,2 postotna boda niže nego što se prethodno predviđalo, jer Federalne rezerve povlače svoje monetarne poticaje, a i poremećaji u lancu snabdijevanja opterećuju privredu.

U međuvremenu, predviđa se da će Kina ove godine rasti  4,8 posto, što je pad od 0,8 postotnih bodova u odnosu na ranije procjene zbog poremećaja uzrokovanih njenom politikom nulte toleranije Covida, kao i “projiciranim finansijskim stresom” među njenim investitorima, piše portal 'Bankar'.


Na drugim mjestima, još uvijek rastući broj slučajeva Covida u kombinaciji s rastućom inflacijom i višim cijenama energije utjecao je na procjene rasta na globalnom nivou, ponajviše u Brazilu, Kanadi i Meksiku.  MMF je rekao da će se viša inflacija zadržati duže nego što se očekivalo, ali je dodao da bi se trebala ublažiti kasnije ove godine, “kako neravnoteža ponude i potražnje nestaje 2022., a monetarna politika u velikim ekonomijama reagira”.


U izvještaju su poboljšane prognoze rasta za 2023. za 0,2 postotna boda, na 3,8 posto, prenosi Bankar.me.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.