26.1.2022. 14:53
0
Danska ukida preostale Covid restrikcije
FOTO: Agencije
Danska namjerava naredne sedmice ukinuti preostale Covid restrikcije, nakon sličnih objava Britanije, Irske i Nizozemske u prošloj sedmici, uprkos rastućim brojkama novozaraženih omikron varijantom koronavirusa u Evropi.

Ta nordijska zemlja već je ublažila restrikcije prije dvije sedmice nakon mjesec dana dugog lockdowna, dopuštajući ponovo otvaranje kina i koncertnih sala, ali su neka pravila ostala na snazi, među kojima su ograničeno radno vrijeme za restorane i obavezno nošenje maski za lice.

U pismu parlamentu, ministar zdravstva Magnus Heunicke navodi kako vlada namjerava slijediti preporuke koje je izdala ekspertska komisija u utorak da se sve restrikcije ukinu do 1. februara.

Vladina odluka, koju treba odobriti parlament, predstavljat će prvo dalekosežno ukidanje restrikcija među nordijskim zemljama.


Noćni klubovi mogu se ponovo otvoriti i služit će alkohol do 22 sata, a gostima neće biti potrebne propusnice  o vakcinaciji za ulazak u prodavnice. Putnici također neće morati nositi maske za lice po ulasku u prodavnice, koje također mogu ukinuti limite na broj kupaca. 

Ukoliko se te promjene odobre, jedina pravila koja će ostati na snazi su ona o obaveznom testiranju i izolaciji po ulasku u Dansku, koja će ostati na snazi još četiri sedmice, prenosi Reuters. 

 
(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.