27.1.2022. 16:50
0
Rusija drži vrata otvorena nakon što su SAD odbacile ključne sigurnosne zahtjeve
FOTO: Reuters
?Rusija je u četvrtak rekla da je jasno da Sjedinjene Države nisu spremne da se pozabave svojim glavnim bezbednosnim problemima, ali su zadržale otvorena vrata za dalji dijalog u svom sukobu oko Ukrajine, piše novinska agencija Reuters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva, koja je izgradila svoje snage u blizini Ukrajine, neće žuriti sa izvođenjem zaključaka nakon što je Vašington u srijedu odgovorio na ruske prijedloge za prekrajanje posthladnoratovskih sigurnosnih aranžmana u Evropi.

Opisujući tenzije u Evropi kao podsjećanje na Hladni rat, Peskov je rekao da je Moskvi potrebno vrijeme da preispita pismeni odgovor SAD-a, ali izjave SAD-a i NATO-a da su glavni zahtjevi Rusije neprihvatljivi nisu ostavljali mnogo prostora za optimizam, navodi Reuters.


"Na osnovu onoga što su naše kolege juče rekle, apsolutno je jasno da o glavnim kategorijama navedenim u tim nacrtima dokumenata... ne možemo reći da su naša razmišljanja uzeta u obzir ili da je pokazana spremnost da se naša zabrinutost uzme u obzir, " on je rekao. "Ali nećemo žuriti sa našim procjenama."

Iznijansirana reakcija Kremlja jasno je stavila do znanja da Rusija ne odbacuje odgovore SAD-a i NATO-a bez ruku niti zatvara vrata diplomatiji. Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je najbolji način da se smanje tenzije da NATO povuče snage iz istočne Evrope, ali je također nastojalo da uguši strah od invazije koja se prijeti.


"Već smo više puta izjavljivali da naša zemlja ne namjerava nikoga da napada. Smatramo da je čak i pomisao na rat između naših ljudi neprihvatljiva"
, rekao je Aleksej Zajcev, portparol ministarstva.

Obveznice u ruskom i ukrajinskom dolaru, koje su pogođene krizom, porasle su nakon što je Peskov govorio. Ruski indeks akcija RTS-a denominiran u dolarima porastao je 4%, a rublja je porasla za preko 1% u odnosu na dolar, povlačeći se sa skoro 15-mjesečnog minimuma. čitaj više


Iako poriče da planira invaziju na Ukrajinu, Rusija kaže da želi da uvede "crvene linije" kako bi zaštitila sopstvenu bezbednost. U decembru je iznio zahtjeve da NATO zaustavi svako dalje proširenje, zabrani Ukrajini da se ikada pridruži i povuče snage i oružje iz istočnoevropskih zemalja koje su se pridružile alijansi nakon završetka Hladnog rata.

Biden je rekao da neće slati američke ili savezničke trupe da se bore protiv Rusije u Ukrajini, ali je NATO rekao da stavlja snage u pripravnost i pojačava istočnu Evropu s još brodova i borbenih aviona.


Četiri borbena aviona F-16 doletjela su u Litvaniju iz Danske u četvrtak, a šest američkih aviona F-15 sletjelo je u obližnju Estoniju u srijedu dok je NATO ojačao svoj istočni bok.



(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.