27.1.2022. 22:21
0
Sukob na granici Kirgistana i Tadžikistana: Koriste se minobacači, lanseri granata
Između graničnih snaga Kirgistana i Tadžikistana u četvrtak je izbila pucnjava, priopćila je kirgistanska granična služba, dodajući da je tadžikistanska strana koristila minobacače i lansere granata.

Ranije tokom dana, Biškek je rekao da su snage stavljene u pripravnost zbog “napetosti” na granici s tadžikistanskom stranom koja jednostrano blokira područje koje povezuje dva kirgistanska grada, Batken i Isfara.

“Međutim, oko 19:35 po lokalnom vremenu situacija se pogoršala zbog upotrebe oružja od strane tadžikistanske strane protiv kirgistanskih graničnih jedinica … na području Chyr-Dobo područja regije Batken. Glavni obračuni između graničnih jedinica Kirgistana i Tadžikistana vode se na područjima Tort-Kocho i Chyr-Dobo. Tadžikistanska strana koristi minobacače i bacače granata”, rekao je glasnogovornik granične službe.

Granica između Kirgistana i Tadžikistana ponekad se pretvara u zonu sukoba između lokalnog stanovništva i graničnih službenika s obje strane. Razlog sukoba: nerazgraničena područja gdje je nemoguće reći kojoj od dviju država pripada zemljište. Mještani u kirgiškim selima u pograničnom području s Tadžikistanom evakuiraju se nakon što je u četvrtak počela pucnjava između graničnih snaga dviju zemalja srednje Azije, rekli su svjedoci.

“Evakuacija je iz regije Samarkandyk u selo Ravat. Evakuiraju se samo žene i djeca. Muškarci su ostali”, rekao je svjedok.

Tri tadžikistanska vojnika su ozlijeđena tokom pucnjave i hospitalizirana su u klinici u Isfari, javlja Sputnik Tadžikistan.

Vlasti s obje strane trenutačno su uključene u pregovore kako bi se otkrilo što je uzrokovalo pucnjavu.

Glavni sekretar CSTO Stanislav Zas pozvao je na hitan prekid vatre na granici između Kirgistana i Tadžikistana, rekao je glasnogovornik CSTO Vladimir Zainetdinov.

Zas je obavio telefonske razgovore s sekretarom Vijeća sigurnosti Tadžikistana Nasrullom Mahmudzodom i sekretarom Kirgistanskog vijeća sigurnosti Maratom Imankulovim, “tokom kojih je glavni sekretar CSTO pozvao na hitan prekid vatre između strana na granici Kirgistana i Tadžikistana “, rekao je glasnogovornik.

“Ponovljeni sukobi na granici, koji su rezultirali ozljedama, izazivaju ozbiljnu zabrinutost. Oružani sukob na tadžikistansko-kirgistanskoj granici mora se odmah zaustaviti. Sukob se mora riješiti isključivo za pregovaračkim stolom mirnim sredstvima. Za to je CSTO je spreman pružiti Kirgistanu i Tadžikistanu potrebnu pomoć u rješavanju sukoba. Siguran sam da će vodstvo obiju država članica CSTO-a pronaći obostrano prihvatljive načine za rješavanje ovog složenog graničnog pitanja”, rekao je Zas.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.