28.1.2022. 16:36
0
Putin: Zapad ignoriše sigurnosne brige Rusije
Predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u petak sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poručio mu da Zapad ignoriše sigurnosnu zabrinutost Moskve u vezi s Ukrajinom, ali je dodao da će Rusija odustati od poduzimanja mjera odmah.

Putin i Macron razgovarali su telefonom usred dubokih strahova da je gomilanje ruskih vojnika na ukrajinskoj granici preteča ruske invazije na njenog prozapadnog susjeda.

Rusija poriče bilo kakve planove za invaziju, ali je zahtijevala sigurnosne garancije od Zapada, uključujući da se Ukrajini nikada ne dopusti da se pridruži NATO-u.

Kremlj je u saopćenju naveo da su Putin i Macron vodili "dugi telefonski razgovor" i da je Putin izrazio svoje nezadovoljstvo odgovorom SAD-a na zahtjeve Moskve koji je dat ranije ove sedmice.

- Odgovori SAD-a i NATO-a nisu uzeli u obzir temeljne brige Rusije, uključujući sprječavanje širenja NATO-a i odbijanje razmještanja sistema udarnog oružja u blizini ruskih granica - rekao je Putin Macronu, prenosi AFP.

Putin je također ponovio da je ignorisano i ključno pitanje, ukazujući na "načelo nedjeljivosti sigurnosti" u međunarodnim poslovima, da nijedna zemlja ne smije jačati svoju sigurnost na račun drugih.

Rekao je da će Rusija "pažljivo proučiti" odgovore "nakon čega će odlučiti o daljnjim akcijama". 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.