5.2.2022. 8:54
0
Kina se pridružuje Rusiji u protivljenju širenju NATO-a
FOTO: Reuters
Kina se pridružila Rusiji u protivljenju daljem širenju NATO-a dok se dvije zemlje približavaju jedna drugoj pred pritiskom Zapada. Moskva i Peking objavili su saopštenje u kojem su pokazali svoj dogovor o nizu pitanja tokom posjete ruskog Vladimira Putina Zimskim olimpijskim igrama.

Putin tvrdi da zapadne sile koriste NATO odbrambeni savez da potkopaju Rusiju.   Do toga dolazi usred tenzija oko Ukrajine, koju on poriče da planira invaziju, prenio je Reuters.

Oko 100.000 ruskih vojnika ostaje na granici s Ukrajinom, koja je bivša sovjetska republika.  Putin, koji je napisao da su Rusi i Ukrajinci "jedna nacija", tražio je da se Ukrajini zabrani pridruživanje NATO-u.   Iako se dugačka zajednička izjava nije direktno odnosila na Ukrajinu, dvije zemlje optužile su NATO da zastupa ideologiju hladnog rata.


Pregovori, za koje je Kremlj rekao da su bili "veoma topli", održani su uoči ceremonije otvaranja Igara.  Bio je to prvi put da su se lideri sastali licem u lice od početka pandemije.   "Prijateljstvo između [Rusije i Kine] nema granica, ne postoje 'zabranjene' oblasti saradnje", navodi se u saopštenju.


Dvije zemlje su rekle da su "ozbiljno zabrinute" zbog Aukusovog sigurnosnog pakta između SAD-a, Velike Britanije i Australije.

U međuvremenu, Rusija je rekla da podržava politiku Pekinga Jedne Kine, u kojoj se tvrdi da je Tajvan otcijepljena pokrajina koja će na kraju ponovo biti dio Kine.   Međutim, Tajvan sebe vidi kao nezavisnu zemlju, sa svojim ustavom i demokratski izabranim liderima,  navodi se u tekstu Reutersa.


Usred sve većeg rata riječi, SAD su u srijedu optužile Rusiju da planira organizirati lažni ukrajinski napad kojim bi opravdala invaziju.   Rusija je negirala da je planirala da izmisli napad, a SAD nisu pružile dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.