6.2.2022. 8:36
0
Kraljica Elizabeta iznenadila priopćenjem: Camilla će biti kraljica
Kralica Elizabeta oglasila se povodom 70 godina na prijestolju i poslala jasnu poruku da svojom nasljednicom smatra Camillu, vojvotkinju od Cornwalla.

CNN piše da je kraljica tako svoj jubilej iskoristila da redefinira budućnost monarhije. 


"I kada moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku koju ste dali meni. Moja je iskrena želja da, kad to vrijeme dođe, Camilla bude poznata kao kraljica", stoji u priopćenju kraljice Elizabet, piše Index.hr. 


Naime, kad je Charles oženio Camillu 2005., par je najavio da će ona u slučaju Charlesove vladavine koristiti titulu princeze unatoč tome što ima pravo na titulu kraljice. Smatralo se to uvažavanjem osjetljivosti oko titule koja je bila predodređena za Charlesovu prvu suprugu, Dianu. To je ujedno bio i razlog zašto Camilla do danas ne koristi titulu princeze od Walesa, već vojvotkinje od Cornwalla.


Charles i William se složili?


Inače, CNN piše da bi se od kraljice očekivalo da se konzultira sa svojim izravnim nasljednicima Charlesom i Williamom prije nego što objavi tako značajnu vijest o titulama, što sugerira da su se oni složili i zaključili da je britanska javnost spremna prihvatiti Camillu kao kraljicu.


Camilla je dugo bila omražena u javnosti, pogotovo nakon što ju je princeza Diana optužila da je kriva za raspad njenog braka s Charlesom. "Bilo nas je troje u ovom braku, pa je bila mala gužva", rekla je Diana u intervjuu 1995. godine.


Godinu dana ranije, Charles je u nastupu na televiziji priznao svoju nevjeru, ali je tvrdio da je bio nevjeran tek nakon što mu se brak raspao. Zbog svega, tokom godina, Camilla se povukla, podržavajući Charlesa iz sjene.


(Kenan Bešlija) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.