16.2.2022. 20:42
0
Njemački čelnici objavili ukidanje većine Covid ograničenja, prestaje obaveza rada od kuće
Njemački čelnici u srijedu su objavili planove ukidanja većine restriktivnih mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa do 20. marta, u odluci koja se podudarila s potezima susjednih Austrije i Švicarske da što skorije ukinu većinu Covid ograničenja.

Plan u tri faze podržali su kancelar Olaf Scholz i 16 guvernera njemačkih saveznih država, dok zvanične brojke pokazuju da je trend zaraze s COVID-19 u Njemačkoj u silaznoj putanji.

- Vrhunac je vjerovatno sada dostignut - kazao je Scholz, dodajući da se “konstantno poboljšanje situacije” može očekivati u narednim sedmicama.

Ublažavanje mjera počet će s ukidanjem pravila koja sprečavaju ljude bez dokaza o vakcinaciji ili oporavku od Covida da ulaze u prodavnice koje nisu od ključnog značaja i ukidanjem limita na privatna okupljanja vakcinisanih osoba.  Počevši od 4. marta, zahtjevi za ulazak u restorane i barove bit će ublaženi, dok će negativan test biti dovoljan za ulazak umjesto dokaza o vakcinaciji ili oporavku od Covida, Noćnim klubovima bit će dopušteno ponovno otvaranje, iako uz restrikcije pri ulasku.

Sve “dalekosežne zaštitne mjere” bit će ukinute 20, marta “ukoliko situacija u bolnicama to dopusti”, rečeno je u današnjoj odluci.

Obavezni rad od kuće također će biti ukinut. Scholz je, međutim, izjavio da će zahtjevi za obaveznim nošenjem maske i fizičkim distanciranjem ostati na snazi, prenosi AP.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.