18.2.2022. 20:55
0
Dogovor o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma je blizu
Visoki neimenovani zvaničnik Evropske unije izjavio je u petak da je dogovor o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine veoma blizu i da njegov uspjeh zavisi od političke volje angažiranih strana.

- Očekujem dogovor u naredne dvije do tri sedmice ili otprilike toliko. Mislim da sada radimo na tekstu koji je veoma, veoma blizak onome što će biti završni sporazum – kazao je zvaničnik.

Reuters je jučer javio da su detalji eventualnog sporazuma dogovoreni među posrednicima iz Irana, Rusije, Kine, Britanije, Francuske, Njemačke, Evropske unije i Sjedinjenih Država.

- Većina tema već je dogovorena, ali je princip ovakve vrste pregovora da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Stoga, mi još imamo neka pitanja, od kojih neka imaju prilično politički karakter oko kojih se teško usuglasiti – kazao je zvaničnik.

Zvaničnik je naglasio da je sporazum neophodan dok iranski program obogaćivanja urana napreduje prilično brzo. Iran je uvijek negirao da nastoji proizvesti nuklearno oružje.

- Oni na terenu ostvaruju velike pomake brzinom koja nije kompatibilna s dugoročnim opstankom JCPOA - kazao je zvaničnik, pominjući zvaničnim nazivom Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) koji je Iran u 2015. dogovorio sa svjetskim silama.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.