26.2.2022. 9:28
0
Facebook će navodno ruskim državnim medijima uvesti restrikcije oglašavanja i monetizacije
Američka kompanija društvenih medija povećala je svoje sankcije ruskim novinskim organizacijama.

Facebook je u petak objavio da će zabraniti ruskim državnim medijima oglašavanje ili unovčavanje svog sadržaja na društvenim mrežama kao odgovor na sukob u Ukrajini.   Nathaniel Gleicher, šef sigurnosne politike Facebooka, otkrio je u izjavi da će kompanija početi zabranjivati medijima "da prikazuju oglase ili unovčavaju na našoj platformi bilo gdje u svijetu", prenosi agencija RT News.

„Također nastavljamo da stavljamo etikete na dodatne ruske državne medije.  Ove promene su već počele da se primenjuju i nastaviće se tokom vikenda”, rekao je on.

Ruski medijski regulator, Roskomnadzor, objavio je ove sedmice da će pristup Facebooku biti ograničen u zemlji nakon što je Moskva optužila mrežu društvenih medija i njenu matičnu kompaniju Meta da krše "temeljna ljudska prava" i ruski zakon cenzurom ruskih medijskih organizacija.   Najava je objavljena nakon što su četiri ruske novinske organizacije, uključujući RIA Novosti, imale ograničen pristup Facebooku.

Roskomnadzor je saopštio da je Facebook cenzurisao ruske medije u 23 navrata od oktobra 2020.   Facebookov potpredsjednik za globalna pitanja, Nick Clegg – koji je prethodno bio potpredsjednik britanske vlade između 2010. i 2015. godine – osvrnuo se na odluku Moskve u saopštenju.  Dodao je da njegova kompanija želi da Rusi koriste Facebook, Instagram, Messenger i WhatsApp kako bi se "čuli njihovi glasovi" dok se "organiziraju za akciju".

Sukob u Ukrajini izbio je ove sedmice nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio vojnu akciju usmjerenu na "demilitarizaciju" i "denacizaciju" zemlje.  Moskva je tvrdila da je vojna akcija neophodna mjera za zaštitu Luganske i Donjecke Narodne Republike u Donbasu, koje su zatražile rusku vojnu pomoć protiv "ukrajinske agresije".

Kijev je, međutim, optužio Moskvu da je izvela "ničim izazvan" napad na zemlju, a Rusiju su javno osudile i sankcionisale mnoge zapadne sile, uključujući SAD, UK, EU i NATO.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.