3.3.2022. 14:47
0
Tajvan će udvostručiti godišnju proizvodnju raketa
Tajvan planira udvostručiti godišnji kapacitet proizvodnje raketa, na blizu 500 u ovoj godini, navelo je u najnovijem izvještaju Ministarstvo odbrane Tajvana, prenosi Reuters.

Ovakav potez dolazi u sklopu nastojanja ovog otoka da ojača vlastitu borbenu moć usred, kako tvrdi, rastuće vojne prijetnje Kine, navodi britanska novinska agencija.

Tajvan je prošle godine odobrio dodatnu vojnu potrošnju od 240 milijardi tajvanskih dolara (8,6 milijardi američkih dolara) u narednih pet godina, jer su tenzije s Kinom, koja tvrdi da polaže pravo na taj otok, dostigle rekordan nivo.

Ministarstvo odbrane Tajvana je u najnovijem saopćenju navelo da dodatna potrošnja uključuje planove za povećanje godišnjeg kapaciteta proizvodnje raketa na 497, sa sadašnjih 207 godišnje.

Riječ je o raketama “zemlja-zrak” tajvanske proizvodnje “Wan Chien”, kao i unapređenoj verziji rakete “Hsiung Feng IIE”.

Ministarstvo odbrane također planira početi proizvodnju “dronova za napad”, s godišnjim ciljem proizvodnje od 48 takvih letjelica.


(FENA/ Mersad G.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.