26.3.2022. 16:21
0
Bjeloruski bataljon se bori protiv Rusa: Ukrajinci su naša braća, vjerujemo da će nam se pridružiti zvanična vojska
Pojedini bjeloruski političari i mediji već neko vrijeme pričaju o bjeloruskim dobrovoljcima koji učestvuju u ratu u Ukrajini, i to boreći se na strani ukrajinskih snaga.

Franak Viačorka, bjeloruski političar i novinar, prije desetak dana je objavio videozapis na kojem se vidjela grupa bjeloruskih dobrovoljaca koji su, prema svemu sudeći, krenuli u Mariupolj da se bore protiv ruskog agresora.

Njegove riječe potvrđene su tokom jučerašnjeg dana, jer je upravo pomenuti bjeloruski bataljon službeno postao dio Oružanih snaga Ukrajine.

- Na ovaj važan dan za bjelorusku historiju, dobrovoljci bataljona Kastuša Kalinovskog položili su zakletvu. Naš bataljon je dio Oružanih snaga Ukrajine. Zakletvu su na bjeloruskom jeziku napisali naši dobrovoljci. Uvjereni smo da će u budućnosti ovaj tekst postati osnova zakletve i zvanične bjeloruske vojske, naveli su pripadnici bjeloruskog bataljona.

Sviatlana Tsikhanouskaya, bjeloruska opoziciona političarka, pozdravila je potez bjeloruskog bataljona koji je otišao u Ukrajini da se bore protiv Rusa.

- Naši bjeloruski vojnici razumiju da su Ukrajinici naša braća i mi ne želimo da se borimo protiv njih. Ne želimo da postanemo neprijatelji, rekla je ona.

Podsjećamo, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko od početka invazije mnogo više je "naginjao" na stranu Rusa, a dovoljan pokazatelj tome je taj što su kao jedan od pravaca za početak napada Rusi izabrali upravo put iz Bjelorusije.

Ovakav potez sasvim sigurno dodatno će poljuljati stolicu Aleksandra Lukašenka, koji se i onako suočava sa čestim protestima velikog broja Bjelorusa koji ga ne podržavaju.

(A. Balićevac)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.