30.3.2022. 16:57
0
Cvjetni vrt Evrope Keukenhof ponovo otvoren za posjetioce
Keukenhof, jedan od najvećih cvjetnih vrtova na svijetu u nizozemskom Lisseu, koji je zatvoren zbog Covid mjera, ponovo je otvoren za posjetitelje.

Cvjetni vrt Keukenhof drugi je najveći u svijetu. Poznat je i kao bašta Evrope. Radi već 73 godine, a ima važno mjesto u turizmu zemlje. Ovogodišnja tema će istaknuti činjenicu da je cvijet stoljećima važan element u umjetnosti, arhitekturi i dizajnu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dužnosnica Keukenhofa Britt Varkevisser rekla je za AA da je u vrtovima zasađeno oko sedam miliona lukovica tulipana od oko 1.600 vrsta. Istakla je da su pripreme za vrt, u kojem su izložene mnoge vrste tulipana, trajale mjesecima. Vrt Keukenhof otvoren je samo osam sedmica zbog kratkog trajanja tulipana. U Keukenhofu, koji nosi titulu najvećeg vrta tulipana na svijetu, održavaju se i različite izložbe u skladu s temama.


Zahvaljujući Keukenhofu, Nizozemska je i stekla reputaciju zemlje tulipana. Ovaj vrt bavi se uzgojem i prodajom cvijeća, a za posjetitelje je otvoren samo tokom aprila i maja. Prema zvaničnim podacima ovaj "raj na zemlji" posjećuju najviše strani turisti, prije svih Nijemci, Amerikanci, Francuzi, Britanci i Kinezi.

Očekuje se da će ove godine Keukenhof posjetiti milion ljudi. Keukenhof, koji je osnovan 1949. godine s idejom da održi zajedničku izložbu 10 proizvođača tulipana, u prvoj godini je posjetilo 236.000 ljudi.

Keukenhof pridaje velik značaj kulturi tako da tulipani uzgajani u ovom vrtu dobivaju imena umjetnika kao što su Vincent van Gogh, Rembrandt i Andre Kuipers. Bach, Beethoven, Einstein, Kant, Marx i Goethe imaju svoje kutke u vrtu. Vrt važi i za mjesto na kojem se napravi najviše fotografija. U Holandiji se godišnje zasadi više od četiri milijardi tulipana, a skoro pola ih se izveze. Od toga 25 posto izvozi se u SAD, a 60 posto u evropske zemlje.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.