1.4.2022. 9:50
0
Snage sigurnosti Šri Lanke raspoređene u glavnom gradu nakon jednodnevnih demonstracija i nemira
Sigurnosne snage raspoređene su u petak širom glavnog grada Šri Lanke nakon što su demonstranti pokušali upasti u predsjednikovu kuću u bijesu zbog najgore ekonomske krize u zemlji od nezavisnosti.

Južnoazijska nacija od 22 miliona ljudi suočava se s široko rasprostranjenom nestašicom osnovnih dobara i naglim rastom cijena, opterećena ogromnim dugom. Policija u Colombu saopćila je kako je uhapsila 45 osoba nakon nemira u četvrtak navečer, u kojima je jedan muškarac teško ozlijeđen, javlja AFP. 

Policijski sat koji je uveden preko noći ukinut je u petak rano ujutro, ali pojačane su policijske snage i vojna prisutnost u gradu, gdje je izgorjela olupina autobusa koja još uvijek blokira cestu do kuće predsjednika Gotabaye Rajapakse.

U četvrtak navečer demonstranti su zapalili gume kako bi blokirali glavnu cestu prema glavnom gradu. Stotine ljudi, okupljenih od strane neidentificiranih aktivista društvenih mreža, marširali su prema predsjednikovoj kući tražeći njegovu ostavku, zapalivši dva vojna autobusa i policijski džip i koristeći cigle za napad na policajce.

Sigurnosne snage pucale su na masu i upotrijebile suzavac i vodene topove kako bi rastjerale demonstrante. Predsjednik nije bio kod kuće tokom demonstracija, prema službenim izvorima, ali su se najviši vojni dužnosnici okupili kako bi razgovarali o krizi.

Nestašica goriva izazvala je bijes širom Šri Lanke posljednjih dana, ali su demonstracije bile u raznim gradovima i nisu bili usmjerene ni na jednog najvišeg čelnika. Međutim u četvrtak dizel nije bio dostupan na benzinskim pumpama širom otoka, prema dužnosnicima i medijskim izvještajima.

Državni elektroenergetski monopol rekao je da je od četvrtka nametnuo 13-satno isključenje struje, najduže do sada, jer nije imao dizela za generatore.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.