5.4.2022. 17:54
0
Crveni krst: Kriza gladi širom Afrike 'prolazi nezapaženo'
Međunarodni odbor Crvenog krsta upozorio je u utorak da velika kriza gladi u Africi 'prolazi uglavnom nezapaženo' jer se svijet fokusira na Ukrajinu i druge krize.

Oko 346 milijuna ljudi, više od jedne od četiri osobe širom Afrike, pati od "alarmantne" gladi i taj će broj vjerovatno rasti u narednim mjesecima, saopćio je Crveni krst. Kriza se proteže na kontinentu od Somalije i Etiopije opustošene sušom na istoku do Mauritanije i Burkine Faso na zapadu, navodi se.


Crveni krst upozorava da nedostaju sredstva za pomoć milionima koji ostaju bez obroka.

- Ovo je katastrofa koja uglavnom prolazi nezapaženo. Milioni obitelji gladuju, a djeca umiru zbog pothranjenosti - rekao je voditelj globalnih operacija Međunarodnog odbora Crvenog krsta (ICRS) Dominik Stillhart novinarima u Nairobiju, prenosi AFP.

Rekao je da globalna pažnja na "užasnu" situaciju civila u Ukrajini "ne bi trebala spriječiti svijet da gleda na druge krize". Sukob u Ukrajini također je pridonio rastu troškova hrane i goriva te prekidima u lancu opskrbe, pojačavajući ekonomske posljedice pandemije koronavirusa, dodao je ICRC.

ICRC je ove godine u budžetu izdvojio milijardu eura za svoj humanitarni odgovor širom Afrike, ali se suočava s nedostatkom od 800 miliona eura.

- Proširujemo naše operacije kako bismo pomogli što većem broju ljudi, ali broj ljudi koji ostaju bez hrane i vode je zapanjujući - rekao je Stillhart.

Svjetski program za hranu UN-a (WFP) upozorio je prošlog mjeseca da će se više od 70 posto stanovništva Južnog Sudana ove godine suočiti s ekstremnom glađu zbog prirodnih katastrofa i oružane nestabilnosti.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.