7.4.2022. 14:42
0
G7 osudila 'brutalni' rat Rusije protiv Ukrajine
FOTO: Ukrinform
Slike izmučenih tijela, očigledna pogubljenja i izvještaji o seksualnom nasilju "pokazuju pravo lice brutalnog rata Rusije" protiv Ukrajine, saopćila je grupa G7.

Ministri vanjskih poslova svake od zemalja G7 (Grupe sedam) objavili su zajedničku izjavu nakon sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, prenosi BBC. 

Grupa je rekla da će "masakri" u gradu Buča i drugim ukrajinskim područjima koja su bila pod ruskom okupacijom biti navedeni kao teška kršenja međunarodnog prava.

Upozorio je Rusiju na bilo kakve "daljnje očite zlouporabe" zakona, pozivajući predsjednika Vladimira Putina da dopusti pristup humanitarnim radnicima u zonama sukoba kako bi isporučili pomoć i sigurno evakuirali civile.

Grupa je dodala da je spremna ukrajinskim oružanim snagama dati više novca i vojne opreme za odbranu.

G7 je organizacija sedam najvećih svjetskih takozvanih "naprednih" ekonomija, koja dominiraju globalnom trgovinom i međunarodnim finansijskim sistemom. To su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Rusija se pridružila 1998. godine, stvorivši G8, ali je isključena 2014. nakon aneksije Krima.

Porekla je da su njezine snage počinile zločine u Buči.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.