27.4.2022. 12:35
0
Izraelske snage ubile Palestinca u sukobima na Zapadnoj obali
FOTO: Ilustracija
Izraelske snage ubile su jednog Palestinca i ranile su još trojicu u sukobima na Zapadnoj obali u srijedu ujutru, javila je zvanična palestinska novinska agencija WAFA, dan nakon ubistva još jednog Palestinca.

Izraelska vojska saopćila je za AFP da “provodi kontraterorističke aktivnosti” u gradu Jeninu, ali nije komentirala bilo kakve žrtve. Izraelske snage sigurnosti intenzivirale su operacije na okupiranoj Zapadnoj obali, posebno u okolini Jenina, gdje su aktivni borci iz nekoliko naoružanih grupa, nakon niza napada u Izraelu od kraja marta.


Čovjek ubijen u posljednjem incidentu identifikovan je kao 21-godišnji Ahmad Massad, iz sela Burqin na sjeveru Zapadne obale. Na njega je otvorena vatra tokom izraelske racije, izjavio je bolnički zvaničnik za WAFA-u. Massadova smrt uslijedila je nakon što je još jedan Palestinac ubijen u utorak kada su izraelske snage upale u izbjeglički logor na okupiranoj Zapadnoj obali tokom, kako ju je vojska nazvala, “kontraterorističke operacije” koja je izazvala nasilne nemire.


Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je 20-godišnji Ahmed Ibrahim Oweidat “podlegao kritičnim ranama” na glavi tokom pucnjave bojevom municijom u logoru Aqabat Jaber u blizini Jerihona.

Sukobi između izraelskih snaga i Palestinaca česti su na Zapadnoj obali, teritoriji koja je pod izraelskom okupacijom od 1967. Val krvoprolića preplavio je, međutim, tu teritoriju i Izrael dok se sveti muslimanski mjesec Ramazan i jevrejski praznik Pesah podudaraju u ovom mjesecu.


Massad je među 26 Palestinaca i izraelskih Arapa ubijenih od kraja marta, među kojima i nekoliko napadača, sudeći po brojkama koje prikuplja AFP. Tokom istog perioda, 14 Izraelaca ubijeno je u raznim napadima.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.