4.5.2022. 9:15
0
EU o uvođenju novih sankcija: Ruska ekonomija ide prema najvećem smanjenju od godina nakon raspada Sovjetskog Saveza
Evropska komisija raspravljat će danas o uvođenju naftnih sankcija Moskvi nakon što su ruske snage gađale ciljeve u istočnoj Ukrajini, bacajući rakete na čeličanu koja je posljednje uporište otpora u lučkom gradu Mariupolj.

Pogođena zapadnim sankcijama, Rusija se sada suočava s novim mjerama EU koje bi bile usmjerene na njezine banke i naftnu industriju - što je veliki korak za evropske zemlje koje se uvelike oslanjaju na rusku energiju.

Očekuje se da će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu iznijeti predložene nove sankcije, uključujući zabranu uvoza ruske nafte do kraja ove godine.

Rusija nije pokazivala nikakve znakove povlačenja gotovo 10 sedmica od onoga što naziva "specijalnom vojnom operacijom", rata koji je ubio hiljade, uništio gradove i natjerao pet miliona Ukrajinaca u bijeg u inozemstvo.

Ruska ekonomija ide prema najvećem smanjenju od godina nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je također podigao ekonomske uloge za zapadne pristaše Kijeva najavljujući planove za blokiranje izvoza vitalnih sirovina, piše Reuters. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.