5.5.2022. 11:24
0
Lokalni izbori u Velikoj Britaniji zasjenjeni skandalima oko Johnsona
Birači u Britaniji izašli su u četvrtak na birališta na izborima za lokalne vlasti gdje se očekuje da će glasati protiv saveznika premijera Borisa Johnsona zbog krize troškova života i novčanih kazni zbog kršenja pravila Covid izolacije iako je nedavno objavljeno da je i sam premijer prekršio pravila lockdowna.

Izbori se smatraju testom podrške za Johnsona, koji je postao prvi britanski lider u živom sjećanju koji je prekršio zakon dok je bio na funkciji kada je prošlog mjeseca kažnjen jer je prisustvovao rođendanskom skupu u svojoj kancelariji 2020. godine.

Oštar rast globalnih cijena energenata koji je povećao račune potrošača za plin i struju sada se prenosi i na cijenu robe u trgovinama, stvarajući veći pritisak na kućne budžete, podsjeća Reuters.

Loš skup rezultata povećat će pritisak na Johnsona, koji je mjesecima pod pritiskom i suočava se s tri istrage i mogućnošću dodatnih policijskih kazni zbog njegovog prisustva drugim skupovima koji krše karantin.

- Ovi izbori su bez sumnje najveći test za Borisa Johnsona od opštih izbora 2019. i dolaze nakon veoma teškog vremena za njega i njegovu vladu - rekao je Tony Travers, profesor na London School of Economics.

Međutim, neki zastupnici među Johnsonovim vladajućim konzervativcima kažu da, iako bi stranka mogla imati loš učinak u nekim od svojih tradicionalnih regija na jugoistoku Engleske, kritičari možda neće imati dovoljan broj glasova protiv premijera.

- Mislim da nemaju brojke. Nije mudro raditi bilo šta dok ne dobijete brojke - rekao je jedan konzervativni bivši ministar pod uslovom da ostane anoniman, misleći na nekoliko neuspjelih pokušaja da se smijeni Johnsonova prethodnica Theresa May.

Glasovi će odlučiti o skoro 7.000 mjesta u vijećima širom Ujedinjenog Kraljevstva, određujući sastav 140 jedinica lokalnih vlasti, koje su odgovorne za svakodnevno pružanje javnih usluga.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.