6.5.2022. 11:18
0
Stranke francuske ljevice zaključile koalicioni sporazum uoči parlamentarnih izbora
Francuska Socijalistička partija u petak je zaključila koalicioni sprazum sa strankom krajnje ljevice La France Insoumise (LFI) o zajedničkom učešću na junskim parlamentarnim izborima kako bi lišili većine novoizabranog predsjednika Emmanuela Macrona.

- Od sada vodimo predizbornu kampanju zajednički – izjavio je čelnik Socijalističke partije Olivier Faure.

Koalicioni sporazum, koji su francuski Zeleni i Komunisti odobrili u ovom mjesecu, predstavljat će prvi put u 20 godina da je široki front stranaka francuske ljevice dogovorio jedinstven nastup – ali ovaj put s euroskeptičnom strankom LFI na čelu.

Stranke i na lijevom i na desnom krilu francuskog političkog spektra pokušavaju formirati koalicije kako bi porazile Macronovu stranku – ovaj put preimenovanu u Renesansa - na izborima koji će se održati 12 i 19. juna za donji dom francuskog parlamenta.

Macron je osvojio drugi predsjednički mandat u prošlom mjesecu, ali će trebati većinu u parlamentu da provodi svoju političku agendu, uključujući i povećanje starosne dobi za penzionisanje na 65 sa sadašnje 62 godine, kome se podjednako protive i ljevica i desnica.

Alijansa ljevičarskog bloka preuzimala je obrise pod čelništvom odlučnog vođe LFI, Jean-Luca Melenchona, koji je za neznatan broj glasova ostao bez drugog kruga predsjedničkih izbora u prošlom mjesecu.

Melenchon je bio treći s oko 22 posto osvojenih glasova u prvom krugu izbora, neznatno iza kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen. Predsjednička kandidatkinja Socijalista, Anne Hidalgo, osvojila je samo oko 1,7 posto glasova, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.