13.5.2022. 17:20
0
Njemačka: Na pomolu globalna kriza hrane zbog ruskog rata protiv Ukrajine
Na pomolu je globalna kriza hrane zbog ruskog rata protiv Ukrajine, upozorila je u petak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

U svom uvodnom govoru na sastanku ministara vanjskih poslova G7, ona je optužila Rusiju da vodi "hibridni rat" i sprječava izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

- Rusija ne dozvoljava izvoz miliona tona žitarica. Ovo je velika, velika opasnost. A trenutno možemo vidjeti samo vrh ledenog brijega. Svi znamo da će se, ako klimatska kriza ljeti zahvati svijet, situacija postati još gora - dodala je.

Baerbock je istakla da je G7 vodećih industrijskih zemalja pristala preuzeti svoju odgovornost i brzo djelovati u rješavanju nadolazeće krize.

Ona je domaćin trodnevnog sastanka u odmaralištu Weissenhaus na Baltičkom moru.

Kao gosti sastanku prisustvuju ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.