17.5.2022. 10:53
0
Sukobi u Libiji nakon što je parlament imenovao novog premijera
FOTO: Al Jazeera; Ilustracija
Sukobi su izbili u glavnom gradu Libije u utorak kada je premijer, koji je imenovan od parlamenta, Fathi Bashagha pokušao preuzeti svoju dužnost od suparničke vlade koja je odbila ustupiti vlast.

Bashaghino nastojanje da razbije dvomjesečni zastoj između suparničkih administracija može biti rizično te ponovo gurnuti Libiju u dugotrajne borbe nakon dvije godine mira. Obje strane imaju podršku naoružanih frakcija u Tripoliju i zapadnoj Libiji zbog čega se strahuje da bi razdoblje mira, koje je trajalo dvije godine, moglo uskoro završiti.

Zastoj je već doveo do djelomične blokade libijskih naftnih postrojenja, prepolovivši njezin glavni izvor inozemnih prihoda. Diplomatsko rješavanje krize ili postavljanje temelja za nove izbore se odvija sporo, javlja Reuters.


Zvuk pucnjave čuo se rano jutros u glavnom gradu, a nastava u školama je odgođena i uobičajeno gust saobraćaj nije zabilježen. Međutim, u središnjim područjima, daleko od sukoba na sjeveroistočnoj strani Tripolija, nije bilo vojnih aktivnosti s vladom Bashaghinog suparnika Abdulhamida al-Dbeibaha koji je još uvijek bio pod očiglednom kontrolom.


Bashagha je tokom noći ušao u Tripoli u pratnji savezničkih boraca u nadi da će preuzeti vladu, ali je brzo naišao na protivljenje snaga povezanih s Dbeibahom, koji je prošle godine imenovan kroz proces koji je podržao UN. Bashaghin ured objavio je saopćenje u kojem se kaže da će njegova vlada izvršavati svoje dužnosti iz glavnog grada.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.