19.5.2022. 11:17
0
Zelenski o ruskim laserima: Ako su već u Ukrajini, to je znak njihovog neuspjeha
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentarisao je novo lasersko oružje koje Rusija navodno već koristi u Ukrajini.

“To je znak njihovog neuspjeha. Rusi traže ‘wunder-waffe”, referisao se Zelenski na frazu koja je označavala potragu za čudesnim oružjem koje bi potencijalno preokrenulo tok Drugog svjetskog rata u korist nacista, prenose agencije.

Odgovor Zelenskog slijedi kao odgovor na tvrdnju ruskog zvaničnika da je tehnologija koja je sposobna za rušenje dronova već široko raspoređena na ratištu.  Kremlj često pokazuje nove prototipove tehnologija, ali se rijetko mogu vidjeti na bojnom polju. Podsjetimo, Rusija je juče otkrila da u Ukrajini koristi novu generaciju snažnog laserskog oružja za spaljivanje dronova.

Jurij Borisov, zamjenik premijera zadužen za vojni razvoj, rekao je na konferenciji u Moskvi da je laser Peresvet već na terenu i da bi mogao zaslijepiti satelite do 1500 kilometara iznad Zemlje.

Dodao je da već postoje snažniji ruski sistemi od Peresveta, koji mogu spržiti dronove i drugu opremu. Borisov je rekao da je juče sprovedeno testiranje oružja kojim je dron udaljen pet kilometara spržen u roku od pet sekundi.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.