20.5.2022. 8:00
0
Najmanje 12 mrtvih u ruskom granatiranju Sjeverodonjecka
Rat u Ukrajini ušao je 85. dan. U srijedu naveče evakuisano je još ukrajinskih boraca iz Azovstala.

Nekoliko autobusa u pratnji ruske vojske napustilo je područje čeličane. Svjetska banka saopštila je u srijedu da će staviti na raspolaganje 30 milijardi dolara kako bi pomogla u zaustavljanju krize snabdijevanja hranom zbog ruskog rata u Ukrajini, koji je prekinuo većinu izvoza žitarica iz dviju zemalja, piše portal CdM.

Twitter je uveo novu politiku za borbu protiv dezinformacija o ratu u Ukrajini i drugim krizama na svojoj mreži. Oni će se boriti protiv dezinformacija tako što više neće preporučiti tvitove koji su označeni kao lažni. Takođe, korisnici neće moći da lajkuju i dijele takav sadržaj, pišu agencije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pohvalio odluku američkog Kongresa da odobri novu vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.

„40 milijardi dolara je značajan doprinos SAD obnavljanju mira i bezbjednosti u Ukrajini, Evropi i svijetu“, napisao je Zelenski na Twitter-u.

Ruska novinska agencija RIA, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane, objavila je da su dvojica vojnih čelnika razgovarali o pitanjima od “zajedničkog interesa”, uključujući Ukrajinu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.


Američki Senat odobrio je danas skoro 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini, kao odgovor na rusku agresiju, prenosi agencija Ukrinform, ali navodi da taj dokument mora da potpiše predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden kako bi stupio na snagu.

Najmanje 12 ljudi je stradalo i 40 je ranjeno danas u ruskom granatiranju grada Sjeverodonjecka na istoku Ukrajine, koji je takoreći opkoljen ruskim snagama, javila je regionalna vlada.  Rusi su počeli prije podne da gađaju regionalni centar teškim oružjem, i granatiranje se nastavlja, napisao je preko Telegrama Sergej Gajdar.

On je rekao da su uglavnom gađane stambene zgrade i da bi bilans mogao da bude teži pošto je za sada nemoguće ispitati pogođene zone.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.