21.5.2022. 21:41
0
Izboroći u Australiji uz poraz konzervativne vlade Scotta Morrisona
Konzervativna koalicija premijera Scotta Morrisona izgubila je na parlamentarnim izborima u Australiji u subotu, prve su projekcije rezultata glasanja. Laburistička partija Anthonyja Albanesea je na putu da formira vladu, navodi televizija ABC.

Nije izvjesno da će ta stranka imati dovoljno glasova u parlamentu da sama formira vladu.  Mediji su prve rezultate saopćili na osnovu polovine prebrojanih glasova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Premijer Australije se ranijih mjeseci suočava s optužbama da je nasilnik i da pokušava da naruši karijeru političkom protivniku, navodeći da Albanese, zbog svog libanskog porijekla, nije podoban za premijersku funkciju. Morrison je negirao optužbe.


Morrison je rekao da će, ako bude ponovo izabran, njegova vlada osigurati niže poreze, smanjenje kamatnih stopa i troškova života.  Albanese je, pak, svoje rivale nazvao "favoritima", ističući da su laburisti od Drugog svjetskog rata samo tri puta osvojili vladu od opozicije.

Zbog pandemije COVID-a 19, više od 48 posto od 17 miliona birača u Australiji glasalo je prijevremeno ili se prijavilo za glasove poštom, što će vjerovatno usporiti prebrojavanje.

Vlada je u petak promijenila propise kako bi omogućila ljudima koji su nedavno zaraženi koronavirusom da glasaju preko telefona.  Glasanje je obavezno za punoljetne građane, a na posljednjim izborima glasalo je 92 posto upisanih birača.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.