23.5.2022. 9:02
0
Biden u posjeti Japanu obećao 'konkretne benefite' novog trgovinskog sporazuma za Indo-pacifik
Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je obećao “konkretne benefite” stanovnicima Indo-pacifiče regije od novog trgovinskog sporazuma kojeg bi on trebao pokrenuti i koji ima za cilj naglasiti američku predanost toj ekonomskoj regiji i potrebu za stabilnošću u trgovini nakon prekida izazvanih pandemijom i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Sastajući se s japanskim premijerom Fumiom Kishidom, Biden je također izjavo da će novi Indo-pacifički okvir ojačati američku saradnju s drugim zemljama u regiji.

Bijela kuča saopćila je da će novi okvir saradnje pomoći Sjedinjenim Državama i azijskim ekonomijama da  sarađuju u pitanjima kao što su lanci snabdijevanja, čista energija, zaštita radnika i antikorupcijski napori. Detalji tek trebaju biti dogovoreni među zemljama članicama, otežavajući američkoj administraciji da ispuni obećanja o pomoći američkim radnicima i firmama, istovremeno ispunjavajući globalne obaveze.

U jutarnjim satima tokom Bidenove posjete Tokiju radi razgovora s Kishidom bit će obavljeno koje zemlje će potpisati okvirni sporazum. To je posljednji korak Bidenove administracije u očuvanju i širenju američkog uticaja u regiji koja je pod rastućim uticajem Kine.

Kishida je, u kratkoj izjavi, kazao da je “apsolutno oduševljen” što će pozdraviti Bidena u njegovoj prvoj posjeti Aziji tokom predsjedničkog mandata. On je skupa s Bidenom, zauzeo oštar stav prema Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, rekavši da to “podriva temelje svjetskog poretka”.

Biden, koji je u jeku petodnevne posjete Južnoj Koreji i Japanu, nazvao je američko-japansko savezništvo “kamenom temeljcem mira i prosperiteta u Indo-pacifiku” i zahvalio se Japanu na “snažnom čelništvu” u suprotstavljanju Rusiji, prenosi AP.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.