24.5.2022. 18:23
0
Von der Leyen: Malo vjerovatno da će se na samitu odlučiti o ruskom embargu na naftu
Malo je vjerovatno da će lideri Evropske unije postići dogovor o naftnom embargu protiv Rusije na svom samitu u ponedjeljak i utorak, rekla je čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

- Mislim da samit nije pravo mjesto za to - rekla je ona Reutersu na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švicarskoj, u utorak. Ona je dodala da su u toku pregovori sa državama članicama.

Von der Leyen predložila je postepeno ukidanje uvoza ruske nafte do kraja godine u većini zemalja članica EU, dok bi Mađarskoj i ostalima moglo biti dato više vremena.

To bi bila do sada najoštrija sankcija EU kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Mađarska je, međutim, do sada odbijala da ukine svoj veto.

Kaže da su stotine miliona eura potrebne za nadogradnju infrastrukture za rafiniranje i naftovode kako bi mogla da izbaci rusku naftu, dok bi potpuna modernizacija njenog energetskog sistema koštala milijarde eura.

Von der Leyen je rekla da su se pregovori sada uglavnom fokusirali na razradu detalja.

- Ne mislim da će to biti tema na Vijeću o kojoj će se tamo odlučivati - kazala je ona.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.