25.5.2022. 16:00
0
Pakistanska policija bacala suzavac na demonstrante sprečavajući ih da dođu u Islamabad
Pakistanska policija ispalila je suzavac, udarala palicama i pritvorila pristalice svrgnutog premijera Imrana Khana u srijedu kako bi ih spriječila da stignu do glavnog grada Islamabada i zahtijevaju nove izbore, rekli su zvaničnici i svjedoci.

Politička i ekonomska nestabilnost produbila se u južnoazijskoj državi s nuklearnim oružjem uoči najave Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja se očekuju kasnije u toku dana o tome da li će nastaviti s paketom pomoći od šest milijardi dolara.

S obzirom da su devizne rezerve pale na 10,3 milijarde dolara, rupija koja brzo pada i dvocifrena inflacija, kao i politička previranja u Pakistanu su pojačala socijalno i ekonomsko nezadovoljstvo.

Khan, koji je prošlog mjeseca svrgnut u glasanju o povjerenju nakon što je izgubio partnere u koaliciji, pozvao je pristalice da marširaju na Islamabad i ostanu tamo dok se nova vlada ne raspusti i ne objavi datum za nove izbore. 

Blokirane su ulazne i izlazne rute Islamabada, kao i sve važne lokacije, uključujući parlament, vladine urede i diplomatska predstavništva, rekli su zvaničnici. Takođe su blokirane ulazne i izlazne tačke u i iz svih većih gradova u provinciji Pendžab i na Velikom magistralnom putu (GTR), rekli su.

- Nikakva blokada nas ne može zaustaviti - rekao je Khan s kamiona na GT putu, na putu za Islamabad iz grada Peshawara na sjeverozapadu zemlje.

- Ostat ćemo u Islamabadu dok se ne objave datumi za raspuštanje parlamenta i izbori - napisao je kasnije na Twitteru.

Vlada je saopćila da je Khanov marš nezakonit i optužuje ga da pokušava da dovede demonstrante u Islamabad sa "zlim namjerama".

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.